Parket je prekrasna podna obloga koju možemo pronaći u mnogim domovima. Kako bi vaš parket ostao lijep dugi niz godina, za vas smo pripremili nekoliko savjeta kako ga najbolje zaštititi od ogrebotina. Ako slijedite ove jednostavne savjete, vaš će parket izgledati kao nov čak i nakon nekoliko godina uporabe, jer na njemu neće biti oštećenja.

Lijepi parket bez ogrebotina

Novi, upravo postavljeni parket prekrasno uljepšava prostor. To je ujedno i razlog zašto se mnogi odlučuju za tu vrstu podne obloge, a pritom su mnogi i loše volje kad se na parketu pojavi neka ogrebotina. Ako je na vidljivom mjestu ili je vrlo velika, još je neugodnije, a još više smeta ako se na parketu pojavi veći broj ogrebotina, jer to itekako utječe na njegov izgled. Parket bez ogrebotina zasigurno je puno ljepši, stoga ga je važno i održavati takvim i pobrinuti se da na njemu ne nastanu ogrebotine.

Zašto na parketu nastaju ogrebotine?

Neki ljudi misle da se ogrebotine s vremenom počinju pojavljivati na svakom parketu, ali to nikako nije istina. Kvalitetan, pravilno postavljen i održavan parket je, naime, podna obloga s dugim vijekom trajanja, čiji izgled i nakon mnogo godina može još uvijek biti lijep i bez većih oštećenja. Koliko će na njemu biti ogrebotina, ovisi o tome kako koristimo parket, što radimo u prostoru, kako je prostor opterećen i slično. Stoga, ako želimo spriječiti nastanak ogrebotina na našem parketu, moramo se stoga prvo zapitati zašto uopće nastaju, a zatim pokušati spriječiti uzroke njihovog nastanka.

Ogrebotine na parketu mogu se pojaviti iz različitih razloga, ali najčešće se javljaju zbog pomicanja namještaja. Upravo zbog toga je važno da:

1. Namještaj nikada ne gurate ili klizite po podu.

Klizanje ili guranje namještaja po parketu nikad nije najbolja ideja, jer su ogrebotine ili druga oštećenja gotovo neizbježni. Ako trebate premjestiti određeni komad namještaja, puno je pametnije podići ga i prenijeti na drugo mjesto. Veći, a time i teži komad, može još više ogrebati tlo prilikom klizanja ili guranja. Zbog toga je prilikom premještanja većih komada namještaja pametno zamoliti još nekoga za pomoć. Tako ćete zaštititi i svoju kralježnicu i parket.

2. Na stolice postavite podloške ili klizače od filca.

Stolice zasigurno predstavljaju komad namještaja koji najčešće premještamo po parketu. Svaki put kad želimo sjesti za stol, također lagano pomaknemo stolicu, a isto se događa kad ustanemo od stola. Kako bismo izbjegli ogrebotine na parketu koje bi pritom mogle nastati, pametno je na njihove noge odmah nakon kupnje novih stolica postaviti posebne podloške ili klizače od filca. Oni su ponekad već priloženi uz stolice, ali ako nisu, mogu se kupiti i zasebno. Stoga, usprkos pomicanju stolica, vaš parket neće pretrpjeti nikakvu štetu, već će ostati neoštećen ispod i oko blagovaonskog stola.

3. Klizače možete postaviti i na drugi namještaj.

Ogrebotine na drvenim podovima ne uzrokuju samo stolice, već i svi ostali komadi namještaja. Potonje, doduše, premještamo rjeđe, no ponekad se to ipak dogodi – kad usisavamo ili pospremamo, kada moramo odmaknuti namještaj jer nam nešto iza njega padne … Upravo zato je pametno postaviti odgovarajuće klizače odnosno podloške na noge blagovaonskog ili uredskog stola, a to se odnosi i na sav ostali namještaj, poput fotelje ili kauča. Tako će pomicanje namještaja biti puno lakše, a istodobno neće ostaviti neugodne posljedice na parketu.

4. Parket se također može zaštititi tepihom.

Jedna od mogućnosti zaštite parketa je i tepih. Ako volite tepihe, ovo je definitivno dobro rješenje, pogotovo jer je danas dostupno više različitih opcija, materijala i uzoraka nego ikad prije. Na primjer, tepih možete postaviti ispod stolića za kavu, usred dnevnog boravka ili sobe u kojoj se igraju vaša djeca, kao i drugdje. Ako odaberete mekši i deblji tepih, parket će tako biti još zaštićeniji od ogrebotina i drugih oštećenja, kao i od pada predmeta na pod. Uz to, tepih će također prigušiti zvuk i pružiti ugodan osjećaj pod nogama.

5. Koristite podnu zaštitnu podlogu.

Parket mogu ogrebati i kotačići uredske stolice, pa su na tržištu dostupne posebne zaštitne podne podloge koje postavljate pored uredskog stola odnosno na mjesto na kojem je postavljena uredska stolica. Takva je podloga izrađena od otporne plastične mase, pa dobro štiti pod, a ujedno je i gotovo  neprimjetna, jer je prozirne boje. Radi se o vrlo praktičnom i funkcionalnom rješenju kojim možete zaštititi sve izloženije dijelove poda.

6. Uklonite uzroke nastanka ogrebotina.

Ako ne želite ogrebotine na parketu, morate razmisliti kako ih spriječiti. Osim samog namještaja, parket možete slučajno oštetiti i svim ostalim predmetima koje postavite na pod ili pomičete po podu. Stoga se i na njih mora postaviti odgovarajuća zaštita. Pritom možete u prodavaonicama namještaja i ostalim trgovinama pronaći brojna rješenja koja se mogu koristiti u tu svrhu.

Međutim, možete kupiti i samo deblji filc i zalijepiti ga na predmete koji bi mogli ogrebati parket. Tako možete zalijepiti komadić filca, na primjer, na veću posudu za cvijeće koju imate na podu, na sličan način također možete zaštititi i igračke i sve ostale predmete. Ako uklonite uzroke za nastanak ogrebotina, one se neće pojaviti, a vaš će parket ostati i dalje lijep i neoštećen.

Što učiniti ako se na parketu pojavi ogrebotina?

Preventivne mjere zasigurno su najbolja zaštita od ogrebotina na parketu. U slučaju da se na parketu i pojavi neka ogrebotina, nemojte biti loše volje – naime, većina vrsta parketa može se ponovno prebrusiti. O tome je najpametnije odlučiti kada takvih oštećenja bude više ili nakon nekoliko godina korištenja, jer na takav način obnavljamo parket i vodimo računa o osvježavanju njegovog izgleda. To se odnosi na lakirani parket. Ako imate nauljeni parket, moguće je prebrusiti čak i samo jednu dasku, što omogućava još jednostavnije uklanjanje ogrebotina – dasku možete i sami prebrusiti i ponovno nauljiti. Uklanjanje ogrebotine na nauljenom parketu tako je zaista jednostavno i neće vam oduzeti puno vremena. Potrebno je samo uzeti u obzir kakvo se ulje koristi na parketu i, naravno, isto koristiti prilikom obnavljanja daščice. U tome vam, naravno, možemo pomoći i mi. Posjetite naše salone ili nam pišite na info@alpod.si.