Kada ste odabrali parket koji vam odgovara, trebate ga i adekvatno zaštititi. U tu svrhu možete odabrati lak ili ulje čime će drvo dobiti svu potrebnu zaštitu. U svakom slučaju, lak ili ulje utječu ne samo na zaštitu drveta već i na druga svojstva parketa – kakav će biti njegov konačni izgled, koliko će biti otporan i postojan te kako ćete ga moći čistiti i održavati.

Stoga, prije nego što se odlučite za određeni parket, također vrijedi razmisliti o tome bi li vam bilo prikladnije njegovo uljenje ili lakiranje. Pritom je važno znati da oba postupka omogućavaju odgovarajuću zaštitu parketa, ali među njima postoje i određene razlike koje značajno utječu na to koliko ćete biti zadovoljni svojom drvenom podnom oblogom i njezinom uporabom.

Lakiranje parketa

Lakiranje parketa postupak je u kojem se na već postavljeni parket nanosi lak omogućavajući mu vrlo dobru zaštitu. Lak pruža izvrstan zaštitni sloj koji štiti parket od raznih oštećenja drveta, mrlja, kapljica vode, tekućina i prašine. Istodobno, zaštitni sloj laka također olakšava čišćenje. Gore opisani postupak koristi se kada je riječ o sirovom parketu i lakiranju na već postavljenu podnu oblogu. Velika većina parketa na tržištu već je tvornički lakirana, pa govorimo o gotovom parketu.

Izgled i trajnost lakiranog parketa

Lakirani parket ima karakterističan sjaj i stoga se izgledom razlikuje od nauljenog. Uz to, lak pruža relativno trajnu zaštitu koju treba obnoviti tek nakon 10 ili više godina. Kakva će biti zaštita i koliko dugo će trajati inače ovisi i o vrsti laka koji se koristi i njegovim karakteristikama.

Koje su prednosti lakiranog parketa?

Glavne prednosti lakiranog parketa su:

  • veći sjaj,
  • bolja zaštita od oštećenja, tekućine, mrlja itd.,
  • trajnija zaštita koju neće trebati obnavljati nekoliko godina,
  • lako čišćenje i održavanje parketa.

U usporedbi s nauljenim parketom, lakirani parket ima taj nedostatak što je u slučaju oštećenja potrebno prebrusiti podnu oblogu te polakirati cijeli prostor, jer mjestimićan popravak oštećenja nije moguć. S druge strane, lak štiti drvo bolje od ulja i pruža puno trajniju zaštitu koja traje 10 godina i više, a u međuvremenu se nije potrebno ni na koji način baviti održavanjem parketa.

Uljenje parketa

U slučaju da vam se previše ne sviđa izgled lakiranog parketa ili biste željeli što više naglasiti prirodni izgled drveta, tada je uljenje parketa pravi izbor za vas. Sam postupak uljenja čak je i jednostavniji od lakiranja, ali treba ga obnavljati nešto češće – približno svake dvije godine. U slučaju više opterećenih stambenih prostora, parket će trebati nauljiti nekoliko puta, a u slučaju da je riječ o spavaćoj sobi bit će dovoljno ponoviti postupak svakih nekoliko godina.

Treba li parket ponovno nauljiti, može se prosuditi prema tome ostaje li kapljica vode koja padne na njega na površini ili se odmah upije u njega. Ako se kapljica brzo upije u parket, vrijeme je za ponovno uljenje poda. Pritom možete birati između različitih vrsta ulja, a najvažnije je odabrati kvalitetno, jer o tome ovisi koliko će vaš parket biti zaštićen i koliko dugo će ta zaštita trajati.

Zašto se odlučiti za nauljeni parket?

Glavna svojstva nauljenog parketa su:

  • izgled je više mat zbog čega parket ne bliješti,
  • ulje lijepo naglašava izgled drveta i njegove karakteristike,
  • topliji osjećaj prilikom hodanja i dodira,
  • prirodna ulja su zdravija,
  • moguća lokalna sanacija ogrebotina i drugih oštećenja (možete prebrusiti i ponovno nauljiti samo jednu daščicu).

Kako se održava nauljeni parket?

Mnogima se sviđa izgled nauljenog parketa, ali boje se da je takav parket preosjetljiv, a njegovo održavanje vrlo zahtjevno. To nikako ne stoji. Naročito treba paziti kod izlijevanja tekućina, jer lakirani parket ima bolju vodootpornost od nauljenog parketa.

Nauljeni parket također je manje otporan na oštećenja i ogrebotine od lakiranog parketa, ali bilo koja oštećenja na njemu mogu se hitno sanirati. Naime, sve što morate učiniti je da oštećenje prebrusite i ponovno premažete uljem. Na taj način, uz pravilno održavanje, može dugo ostati lijep.

Samo održavanje parketa nije toliko zahtjevno, naime, dovoljno je njegovo ponovno uljenje svake godine ili svake dvije godine. Sam postupak uljenja nije ni zahtjevan ni pretjerano dugotrajan jer će vam uzeti otprilike onoliko vremena koliko bi vam trebalo za temeljito pranje cijelog poda. Ponovno uljenje parketa može se obaviti ručno ili strojno, a to možete jednostavno učiniti i sami. Pritom je važno osigurati što ravnomjernije nanošenje ulja na parket, njegovo utrljavanje i uklanjanje suvišnog ulja koje se nije upilo u drvo. Na kraju se parket polira bijelim filcem ili pamučnom krpom.

Tijekom održavanja potrebno je voditi računa da se za čišćenje ne koriste preagresivna sredstva. Najbolje je odabrati ona koja su posebno namijenjena nauljenom parketu budući da će nježno, ali učinkovito ukloniti sve mrlje.

Bi li vam više odgovarao nauljeni ili lakirani parket?

Prilikom odlučivanja bi li vam više odgovarao nauljeni ili lakirani parket, treba uzeti u obzir vaše želje, ukus i navike, kao i u kojem će prostoru parket biti postavljen i koliko će taj prostor biti opterećen. Naime, svaka vrsta zaštite ima svoje prednosti koje utječu i na izgled i na druga svojstva podne obloge.

Ako vam se sviđa izgled drveta i želite osigurati što prirodniji izgled vašeg drvenog poda, tada ćete vjerojatno preferirati izgled nauljenog parketa koji u vašem domu dočarava prekrasan osjećaj topline. Naravno, u tom slučaju morate uzeti u obzir činjenicu da zahtijeva malo više održavanja od lakiranog parketa.

Ako vam toplina i izgled drveta vaše podne obloge puno znače, održavanje nauljenog parketa zasigurno vam neće biti naporan i težak, već jednostavan zadatak kojim ćete uljepšati životni prostor. Nakon ponovnog uljenja vaš će parket ponovno zasjati u cijeloj svojoj ljepoti, stoga će se vaš trud itekako isplatiti.

U slučaju da želite imati što manje posla s održavanjem parketa i tražite najtrajnije i najotpornije rješenje za njegovu zaštitu, lakirani parket bit će prava opcija za vas. Postupkom lakiranja, naime, drvo ćete temeljito zaštititi čime ćete vašoj podnoj oblozi pružiti što duži životni vijek.