Dizajn prostora započinjemo planiranjem poda. Prekrasni, zanimljivi efekti postižu se uključivanjem geometrijskih uzoraka u podnu oblogu umjesto ravnih drvenih dasaka. Najčešći i dobro poznati stil parketa je uzorak riblje kosti. Stoga se parket riblja kost često koristi za unošenje profinjenog osjećaja i elegancije u prostor.

Uzorak riblje kosti tradicionalno je najpopularniji oblik parketa. Prostor, koji uključuje ovaj uzorak, odražava osjećaj povijesti i tradicije, a s miješanjem boja, dimenzija i materijala stvara suvremeni, moderni dizajn.

Odakle potječe naziv riblja kost?

Uzorak riblja kost dobio je naziv po kosturu ribe haringe. Sastoji se od pravokutnika (herringbone) ili paralelograma (chevron) raspoređenih u ponavljajućem, simetričnom uzorku, u obliku slova V i tvoreći karakterističan cik-cak efekt.

Najraniji primjeri uzorka riblje kosti pronađeni su u složenom nakitu drevne egipatske elite i tkaninama podrijetlom iz antičke Italije. U Rimskom carstvu uzorak riblje kosti koristio se za popločavanje cesta kako bi se stvorile izuzetno izdržljive i stabilne prometnice.

 

HERRRINGBONE
CHEVRON

Koja je razlika između parketa Herringbone i Chevron?

Na prvi pogled čini se da se radi o istom stilu poda. Ali ako pažljivije pogledate, naći ćete različito oblikovane daske i posljedično drugačiji uzorak. I chevron i herringbone postaju sve popularniji jer daju primjetan, luksuzan izgled.

Chevron parket ili francuska riblja kost drveni je pod, u posebnom izgledu chevron uzorka ili slova ‘V’. Dizajniran je posebno za stvaranje tog efekta.  Pojedinačne daske su dosta kraće i uže od uobičajenih dasaka. Krajevi su odrezani pod kutom od 30, 45 ili 60 stupnjeva tako da sastavljeni čine vrh.

Herringbone ili riblja kost tradicionalni je uzorak postavljanja parketa. Daske su manje od uobičajenih dasaka, kutovi mjere 90 stupnjeva i izmjeničnim postavljanjem u obliku slova V stvaraju karakterističan cik-cak uzorak „riblja kost“.

Stoga su razlike u stilu parketa chevron i herringbone sljedeće:
-krajevi chevron dasaka su odrezani pod kutom od 30, 45 ili 60 stupnjeva,
-kutovi dasaka herringbone parketa mjere 90 stupnjeva,
-chevron daske stvaraju uzorak u obliku slova V, spajaju se u zajedničkoj točki te tvore vrh,
-daske herringbone parketa tvore karakterističan cik-cak uzorak pod kutom od 90 stupnjeva.

 

HERRINGBONE
CHEVRON

 

 

I chevron i herringbone koriste se s različitim vrstama drva, u različitim dimenzijama, obradama, gradacijama, s različitim površinama.
Nude bezvremenski luksuzni izgled i postaju sve popularniji.

Je li uzorak riblje kosti suvremen?

Moderni dizajn, na čist i suvremeni način, ponovno uključuje bezvremenski i tradicionalni uzorak riblje kosti. Koristeći suvremena rješenja, boje i materijale, udahnuo mu je novi život.

Parket riblja kost postao je trend u dizajnu interijera. Prestižni uzorak riblje kosti i prekrasan prirodni drveni materijal stvaraju osjećaj tradicije, vrhunskog izgleda i elegancije. Miješanjem starog s novim i suvremenog s tradicionalnim stvara se prostor s karakterom. Ljepota se odražava u jednostavnoj upotrebljivosti forme, pa se vraćamo klasici. Riblja kost pruža onaj suptilni prirodni osjećaj za kojim naši kupci žude, zanimljiv je, a da nije upadljiv.

Je li parket riblja kost prolazni trend?

Riblja kost najpopularniji je i najtrajniji uzorak postavljanja parketa, što ovaj stil čini prepoznatljivim u svim povijesnim razdobljima. Od 2018. godine popularnost parketa herringbone i chevron izrazito raste. Podovi u uzorku riblje kosti odličan su način da se u modernom ambijentu osjećate više kao kod kuće, ugodno i autentično jer u prostor unose dašak osobnosti.

Povećava li uzorak riblje kosti prostor?

Dizajn poda može značajno utjecati na veličinu vaše sobe. Neki dizajneri interijera koriste uzorak riblje kosti kako bi stvorili vizualno veći prostor.

Čini li riblja kost prostor manjim?

Iako se čini da tako raznolik uzorak nije prikladan za mali prostor, riblja kost je upravo ono što mu treba. Budući da ljudsko oko privlači široki dio znaka “V” u ribljoj kosti, uzorak optički povećava prostor.

Na koji se način postavlja pod riblja kost?

Najčešći smjer postavljanja parketa riblja kost je paralelno s najdužim zidom sobe ili prema prozoru.
Ugradnja parketa u uzorku riblje kosti može predstavljati izazov. Naši stručnjaci rado će vam pomoći.

Je li parket riblja kost skup?

Nekada se parket riblja kost smatrao skupom, profinjenom i trajnom podnom oblogom. Još uvijek mu se možemo diviti u starim dvorcima, luksuznim stanovima i drugim dragocjenim povijesnim objektima.
Današnja, suvremena verzija parketa riblja kost puno je pristupačnija, jer se cijene ne razlikuju od cijena ostalih parketa.

Koje su vrste drva prikladne za parket riblja kost?

Hrast je vrlo pogodan za moderan i postojan parket riblja kost, a raznolik izgled pruža šarena paleta nijansi boja, dostupna u raznim gradacijama i površinskim obradama. Kombinacije boja i tehničkih značajki nude beskonačan izbor dekora.
Prekrasan izbor je drvo oraha, koje svojom prirodnom elegancijom odlično nadopunjuje prestižni oblik riblje kosti.

Je li parket riblja kost prikladan za podno grijanje?

Parket riblja kost prikladan je za ugradnju na toplovodno podno grijanje kada je sastavljen kao dvoslojni parket (debljina 10-11mm) ili troslojni parket (debljina 14-15mm).
Dostupan je u različitim dimenzijama dasaka, različitim gradacijama i površinskim obradama. Može se lakirati ili nauljiti.
Masivni parket riblja kost nije prikladan za podno grijanje.

Je li parket riblja kost prikladan za kuhinje?

Bezvremenski, drveni pod popularan je izbor čak i u suvremenim kuhinjama. Često se koristi za prizemlja otvorenog tipa, koja uključuju i kuhinjske niše.
Uz pravilno održavanje, parket riblja kost savršeno je pogodan za kuhinju. Budući da je higijenski te jednostavan za njegu, pruža ugodan, prirodan i topao osjećaj življenja.

Nekoliko savjeta i preporuka:

-zbog stabilnosti preporučujemo ugradnju dvoslojnog ili troslojnog parketa, jer masivni parket, s promjenama vlažnosti i temperature, voli pucati ili mijenjati oblik,
– parket redovito čistite i održavajte u skladu s površinskom obradom i uputama,
– koristite preporučena sredstva za čišćenje i održavanje,
– redovito provjetravajte kuhinju,
– održavajte optimalnu zračnu vlažnost i temperaturu,
– redovito pregledavajte kuhinjske uređaje kako biste spriječili neugodna iznenađenja,
– pri izlijevanju vode pod što prije očistite i osušite kako biste smanjili štetu i spriječili mrlje na parketu.

Kakav parket riblja kost se može odabrati?

Ovisno o obliku, možete birati između Herringbone parketa, koji je klasična riblja kost, i Chevron parketa, koji se naziva i francuska riblja kost.
S obzirom na dimenziju dasaka, parket riblja kost dostupan je u klasičnim duljinama od 300 mm pa sve do 900 mm te širinama od 70 mm do 130 mm. Dvoslojni parket možete naći u debljini od 10-11 mm, a troslojni od 14-15 mm.
Ovisno o gradaciji, možete birati između zanimljivih, atraktivnih i kratkotrajnih rustikalnih varijanti ili odabranih, elegantnih kolekcija bez većih čvorova i razlika u bojama.
Ovisno o površinskoj obradi, dostupni su brušeni ili četkani parketi riblja kost.
Ovisno o zaštitnom sloju, možete se odlučiti za lakiranu ili nauljenu varijantu.

Koje kolekcije parketa riblja kost su dostupne?

Preporučujemo da pogledate kolekciju /Herritage/Alpine te Artisan chevron i herringbone, koje se sastoje od troslojnih gotovih parketa riblja kost.

Heritage kolekcija također uključuje dvoslojne parkete u chevron uzorku ili klasičnoj ribljoj kosti.

Za one koji imaju viziju i koji žele nešto svoje, drugačije, pripremili smo kolekciju Four seasons. To je custom made kolekcija, što znači da sirovi parket riblja kost, prema vašim željama, nauljimo u odabranoj nijansi. Ljestvicu boja možete pronaći ovdje: Four seasons.