Suvremeni stil života brz je i dinamičan, pa se ljudi vole odmarati i opuštati u slobodno vrijeme. Volimo uživati u jednostavnom, svijetlom, čistom i ugodnom domu koji ne zahtijeva puno njege. U slobodnom vremenu uživamo kvalitetno, s nama dragim ljudima, bavimo se hobijima koji nas vesele i pune energijom. Ne gubimo svoje dragocjeno vrijeme na »čišćenje tepiha i poliranje namještaja«, već radije skupljamo ugodne uspomene koje će nas grijati cijeli život.
Naš životni prostor također je prilagođen modernom tempu. Popularan je minimalistički stil, čistih linija i funkcionalnih oblika te korištenje praktičnih materijala koji ne zahtijevaju puno održavanja.
Vinil pod savršeno zadovoljava te potrebe, jer je izdržljiv, praktičan za korištenje i jednostavan za ugradnju. Mnogi vinil dekori u imitaciji drveta, kamena ili keramike lako stvaraju izgled vašeg poda kakav želite.

Vinil podne obloge se razlikuju:

– s obzirom na sirovinski sastav: LVT (Luxury Vinyl Tile) i SPC (Stone Polymer Composite)
LVT je višeslojan; donji sloj i jezgra pružaju proizvodu stabilnost i fleksibilnost, dekorativni HD sloj izgled, dok PVC habajući i UV sloj štiti pod od svakodnevnog trošenja.
SPC, što označava kameni polimerni kompozit, ima jezgru koja se obično sastoji od oko 60% kalcijevog karbonata (vapnenac), polivinilklorida i plastifikatora.

-ovisno o načinu ugradnje: polaganje vinila lijepljenjem na podlogu i polaganje na klik sustav. Lijepljenje vinila najbolje je prepustiti stručnjaku, a vinil podnu oblogu možete sami postaviti na klik sustav. Potrebno vam je malo vještine, kutno ravnalo, olovka i olfa nož.

 

Vinil podna obloga je izuzetno fleksibilna i potpuno se prilagođava podlozi nakon ugradnje, stoga je prije polaganja vinila potrebno pravilno pripremiti pod i materijal za ugradnju. Rezultat vašeg rada stoga uvelike ovisi o pripremi tla. U nastavku o tome kako pripremiti podlogu i što sve treba uzeti u obzir prije polaganja vinila.

Priprema podloge za polaganje vinila

Prije polaganja vinila, provjerite je li podloga potpuno suha, glatka, ravna i čvrsta.
Prikladne podloge su: suhe drvene podloge bez pukotina i izbočenih dijelova, keramičke podloge izravnane masom za izravnavanje ili posebnim kitom za izravnavanje fuga, ravni betonski estrih ili podloga od drvenih formacija kao što su hdf ploče, ploče od iverice ili OSB ploče, koje treba pripremiti 24 sata prije ugradnje vinila.
Podloge koje nisu prikladne su: stare tekstilne ili mekane podloge kao što su tepisi, vinil, linoleum, pluto, podloge za laminat kao što su xps, kaučuk, pluto i slično.

Podno grijanje

Moderni stanovi se griju podnim grijanjem, jer je izuzetno ekonomično i ugodno. Vinil podnu oblogu možete jednostavno ugraditi u pod s toplovodnim podnim grijanjem. Prije montaže vinila na podno grijanje, slijedite dvije važne upute. Provjerite je li 27-dnevni protokol podnog grijanja dovršen prije polaganja vinila i nemojte koristiti podno grijanje 24 sata prije polaganja i 48 sati nakon polaganja novog vinila. Ako koristite električno podno grijanje, ono treba biti ugrađeno 4 cm ispod površine estriha. Korištenje je dopušteno samo u skladu s uputama proizvođača podnog grijanja.

Aklimatizacija

Ostavite vinil pakete ležati u prostoriji 48 sati da se aklimatiziraju. To čini materijal fleksibilnijim, pa će polaganje vinila biti puno lakše, jednostavnije i točnije. Aklimatizacija smanjuje mogućnost otvorenih spojeva i grešaka nakon ugradnje.

Dilatacija

Vinil radi, što znači da se rasteže i skuplja kada se temperatura mijenja. Razlog rastezanja i skupljanja vinila je njegov sirovinski sastav. Vinil podna obloga stoga treba dovoljno prostora kako bi se mogla nesmetano rastezati i skupljati, u skladu sa svojim svojstvima. Prilikom polaganja vinila vodite brigu o odgovarajućoj dilataciji, koja ovisi o veličini i obliku prostora. U tu svrhu ostavite oko 0,5-1 cm širok rub duž zidova. Također, prekinite polaganje svakog prostora pravilnog oblika koji prelazi veličinu od 8x8m ili bilo kojeg manjeg prostora nepravilnog oblika, kao što je primjerice dugački hodnik. Pomozite si s dilatacijskim profilima. S dilatiranjem sprječavate nastanak proreza ili gužvanje podne obloge tijekom korištenja.

 

Nijanse boja, dimenzijska stabilnost i vidljivost spojeva

Tijekom proizvodnje mogu se pojaviti manje razlike u boji vinila. To je neizbježno i prihvatljivo, što znači da nije predmet reklamacije. Preporučujemo da pregledate letvice prije ugradnje i odgovarajuće ih promiješate kako biste postigli prirodan, ujednačen izgled vašeg poda. Dozvoljeno dimenzijsko odstupanje je do 0,25%. Vidljivost spojeva je značajna karakteristika proizvoda na koju utječu temperatura, priprema podloge, vrsta ljepila i točnost montaže.

Polaganje vinila

Klik sustav uvelike pojednostavljuje polaganje vinila. Pripremljeni podovi za polaganje vinila su suhi, glatki, ravni i čvrsti. Polaganje vinila je brz i jednostavan postupak jer vam je potrebno samo malo vještine, olfa nož, olovka i ravnalo. Podne obloge na klik sustav imaju rubove posebno oblikovane u jezičce i utore koji se isprepliću i tvore čvrst zabrtvljen spoj bez lijepljenja i vijčanja.

Prilikom polaganja vinila postupajte prema uputama proizvođača koje možete pronaći na ambalaži jer postoji nekoliko različitih načina spajanja. Ostavite dilatacijski prostor uz rubove kako bi se vinil podna obloga mogla širiti i skupljati kako se temperatura mijenja. Kada dodate i dilatacijske profile na prolazima i završne letvice uz rubove zidova, projekt je završen.

Održavanje i upozorenja

Jednostavna njega i održavanje velika je prednost vinil podnih obloga. Dovoljno je periodično čišćenje usisavačem za prašinu i čišćenje vlažnom krpom. Za veći učinak možete koristiti sredstvo za čišćenje namijenjeno njezi vinila, kao što je npr. Laminat i vinil cleaner. Po potrebi preporučujemo laštilo za vinil za osvježavanje podne obloge.

Postavite filcane jastučiće na noge namještaja kako biste spriječili mehanička oštećenja podne obloge. Izbjegavajte tepihe s gumenim podlogama, gumene noge za namještaj ili kotačiće, jer će oni nepopravljivo oštetiti vinil. Uredske stolice opremite mekanim kotačima ili ih postavite na plastičnu zaštitnu podlogu. Namještaj nemojte premještati povlačeći ga po podu, već ga prenesite na drugo mjesto. Vrući predmeti kao što su opušci cigareta ili komadići žeravice mogu oštetiti pod. Ne preporučuje se izlaganje izravnom sunčevom svjetlu, jer se vinil može pregrijati i prekmjerno raširiti, stoga je potrebno zasjeniti prozore tijekom maksimalne osvjetljenosti. Ako je podna obloga s jedne strane opterećena teškim namještajem, s druge strane mora imati mogućnost/prostor za skupljanje i rastezanje.

 

Možemo zaključiti da su vinil podne obloge savršeno prilagođene potrebama suvremenih ljudi, jer su izdržljive, praktične za uporabu i jednostavne za ugradnju. Osim što su topli i ugodni na dodir, vinil dekori u imitaciji drveta, kamena ili keramike mogu zadovoljiti svaki ukus.